Skiathos,    Maj 2010  

Alla foton klickbara till 900*675 bildpunkter. Inga bilder är efterbehandlade. Fotona tagna med Casio EX-HX10 och Canon IXUS 800IS.
En video finns embedded längst ner på sidan eller direkt på http://www.youtube.com/watch?v=NVtJR0TzlzU 

Eurokursen var nu 9.98 på X-Change med rabattkort. Tar man ut Euro i SEB's bankomat på Arlanda var kursen 10,11
Vädret på Skiathos. Solfaktor.se med info, väder, karta och foton. Skiathosinfo på http://www.skiathosinfo.com
Matpriserna är högre än i Sverige t ex 1 l mjölk 1:70, 150 g skinka 4:00. Bensinen nu uppe i 1,71.
Skiathos är en öluffarö. Kollade prisnivån hos en uthyrare i hamnen. Rum på en fin pension, 30 euro. Finns säkert billigare.

Hotellet
Bodde i Megali Amos, någon km väst om staden, på Galini Suites i  (tel +302427021772) som är den nya delen av Hotell Galini. Galini Suites har endast 10 rum. Det ligger c:a 200 m längre upp (Puh!) än Galini. Baren på Galini har gratis WLAN (kodat) men tyvärr ligger vårat hotell utanför räckvidden. Hårtork och vattenkokare fanns. Sängarna är väl hårda och lite för smala. Det är tyst med undantag för några högljudda tuppar i närheten. Det är c:a 800 m (?) till en smal strand men Skiathos är känt för sina många fina stränder. Hotellet ligger i en dalgång så solen försvinner tidigt. Vi har morgonsol mot vårat rum.

Maj 15 Lördag
Reste med Airtours. Planet var SAS, 737. Åkte hemifrån i 03:00. Regn! Fick vattenplaning några gånger pga av sliten vägbeläggning. Djupa spår i asfalten. Lindskrog var fullt men vi  fick plats i garaget (+150:-). Nu skulle man checka in via automat på Arlanda men det gick smidigt med de nya automaterna och personer som hjälpte till. Planet gick 06:00 enligt tidtabell och landade i tid.
Sov en timma och gick därefter in till stan. Den har en lång gågata ner till hamnen.
Gick på Airtours info kl 18 där pigga Johanna informerade. Pga den branta backen hem åt vi middag på Tavernan, där infon hölls, tillsammans med ett par där mannen fyllde 60 år.
Hotellet hade BBQ med grekisk musik på kvällen men vi passerade bara detta på väg till rummet. Trötta. +22 grader

Maj 16 Söndag
+24 grader och helklart hela dagen. Gick runt i Skiathos stad.
Det kom och gick en del färjor mellan fyra och fem på em. Alla var från www.hsw.gr . Funderar på en sjötur runt öarna Skopelos (och stannar givetvis för fotografering av kyrkan i filmen Mamma Mia) och Alonnissos i morgon eller på torsdag 09:45 - 18 (?) med www.kassandracruises.com. Vi var tillbaka på hotellet till kl sju. Såg en film på datorn på kvällen. Det blåste upp och temperaturen sjönk till 21 grader.

Maj 17 Måndag
Solig dag. Vi gick in till stan efter morgonfikat på terrassen. Kollade hyrpriserna på både skotrar och bilar. Det blir en bil från Budget, 50 euro för 2 dagar, att levereras på hotellet kl.09 i morgon. Vi såg en massa folk med resväskor gå på ett fartyg och några Apollo och Vingguider. Vi frågade vart de skulle. De skulle hem via Thessaloniki. Planet lyfte inte från Skopelos pga. av för kraftiga västliga vindar. Vi talade också med några kryssningsresenärer som stannat till några timmar. De var från Australien, USA och Storbritannien. Ett annat fartyg hade en för oss okänd flagga så vi frågade vad den var ifrån. Den var registrerad på Marshall Island. Det stod ju också Bikini på den.
Björn tog ett dopp i poolen när vi kom hem trötta efter dagens promenader.
Gick ner till baren och kopplade upp oss. Fick en kontakt via Skype över SK0HL med SM0TDE. Kallt och blåsigt, 21 grader. Apolloresenärena hade inte kommit ännu. De startade 07:40 i morse så de lär vara trötta när de väl anländer.
 


Sista biten av backen till hotellet


Stranden var smal


Gun under vinrankorna


Bara ett hus i stan


 


Hotellet Gallini Suites

 Maj 18 Tisdag
+17 grader, blåsigt, lätt regn på morgonen. Hyrbilen levererades till hotellet kl 9, en Peugeot 107. Vi åkte västerut och vädret blev normalt igen. Stannade först på Koukounaries Beach (Youtube videos). Ska vara en världens tre bästa stränder (tveksamt) och gick utmed hela stranden och genom den naturreserverade pinjeskogen tillbaka. Vi såg en del sjöfågel vid ena strandändan.
Sedan till Elini Beach (inget att se) och upp till Mandraki Beach. Vidare en sväng till Assselinos Beach. En tom strand där det blev djupt snabbt men inte mycket att stanna vid. Nu hungriga så tillbaka till Skiathos stad för lunch. Fikade och sov 30 min hemma därefter bar det iväg norrut mot Monastarie Evangelistrias. Där bodde fem munkar som hade det fint.
Vi tänkte åka längst norrut till den gamla stadsruinen Kastro men bensinen började ta slut så det blev inget av det. Häftig backe också.
Innan vi åkte hem gick vi en sväng i staden och talade med Jan, en ensamseglare från Sverige, som legat i hamnen sedan oktober.
Tot 7 mil idag och det mesta av ön avklarad.

Maj 19 Onsdag
Fin dag. Åkte västerut runt Kanapitsa udden till Koukounaries Beach igen. Åkte sedan tillbaka till stan för lunch. Tittade på färjans ankomst och lastning. Träffade en ny svensk seglare från Eriksvik. Han var radioamatör, SA0ABJ, Rune och hade en till svensk segelbåt med sig som låg på svaj.

Maj 20 Torsdag
Vi gick upp tidigt, åt frukost och lämnade tillbaka bilen 09:00. Köpte biljett till båtturen. Båten avgick 09:45 mot PatitiriAlonnissos. Det tog 1,5 tim. Vi hade c:a 2 timmar på oss där. Gick runt, åt två goda spenatpajer och stötte på en radioamatör i hamnen, SW1MNO, Giorgos.

Tillbaka mot Skopelos, 30 min färd. Där gick vi en 45 minuters guidad tur i stan med en mycket kunnig guide. På 1,5 timmars färden tillbaka passerade vi kyrkan i filmen "Mamma Mia". Båten var tillbaka på Skiathos 17:30. Då vi ändå var i stan passade vi på att äta på grillstället Koziakas på smågatorna bakom hamnpromenaden där vi ätit tidigare. På hemvägen till hotellet började det ösregna. Det stannade en taxi som tur var så vi kom hem relativt torrskodda för 5 euro. Åskade när vi var hemma så ljuset slocknade någon minut.

Maj 21 Fredag
Regn hela natten. +15 kl sex men steg till +19 när regnet upphört kl åtta. Händelselös dag. Ganska dåligt väder, kallt, del moln och några regndroppar.

Maj 22 Lördag
Hemresedag. Vaknade 05:40 av åska och hällande regn. Vi blev ganska blöta på väg till transferbussen som kom kl 9. Väskorna hämtades kl 8. Flyget skulle avgå kl 11:30 men regnet vräkte ner så det ankommande planet väntade på fastlandet. Det regnade så kraftigt att vattnet steg till c:a 0,5 m framför ingången till flygplatsen. De som parkerat där fick bilen fylld med vatten över sätena. Efter drygt två timmar hade vattnet runnit undan och solen sken och planet kunde landa och vi kom iväg.


 


 


The Old Port


 


Hyrbilen


Björn talar med Jan


Mandraki Beach


Koukounaries Beach


Sjöborre


Backen till hotellet igen


Koukounaries Beach


Monastarie Evangelistrias


Stranden framför Skiathos Beach Hotel


Jan och SA0ABJ


Xanimos Beach


Koukounaries Beach


Patitiri på Alonnissos


Skopelos hamn


Mamma Mia kyrkan på Skopelos


Skopelos hamn


Lunch på terrassen


Grillstället Koziakas


På flygplatsen

 
email: