Rethymnon, Kreta, april 2009

Reste med Apollo. Alla foton klickbara till 900*675 bildpunkter. Inga bilder är efterbehandlade. Eurokursen 11,18 på X-Change.
Vädret i Rethymnon med prognos. Bra svensk guide för Rethymnon och ett Greklandsforum på www.kalimera.nu med speciellt forumet Rethymnonkusten
Wunderground.com är ännu en vädersajt. Bland Grekiska webkameror hittade jag inte Rethymnon. Kul Panoramafoto över Rethymnon.
Solfaktor.se med info, väder, karta och foton.

Priser på några Arlandaparkeringar för denna resa (12 dagar): Benstocken 560:-, Lindskrog 640:- och Arlanda långtid alfa 640:-

Hotellet
Bor på Bio Suites Hotel rum 430 i en enrumslägenhet på fjärde våningen mot norr. Köket godkänt. Perfekt radioläge mot Sverige (tog inte med någon KV-stn så det spelar ingen roll) men ingen eftermiddagssol. Nära strand och centrum. Stadsmiljö så området runt poolen inte så stort. Vi har helpension och det är mycket bra mat från buffé. Trevlig och effektiv personal i matsalen. Svårt att hålla vikten med helpension och den fina buffén. Man måste lära sig att hålla igen på maten. Går inte att bränna bort med normala promenader.
Liten tjock-TV med endast en engelsktalande kanal, BBC World News.
Frågade om Internet-Access. Det fanns endast WLAN från Skyfi.gr inom hela hotellet för 5 Euro/tim eller 25 Euro/3 dagar. AP:n dock trasig utanför vårt rum.
Såg senare att hotell Elina verkar hänga ihop med det internetcafé vi hittade. Hotellet hade en Fritidsresor skylt.

April 15 Onsdag
Åkte hemifrån 02:30. 35 min till Benstocken. 5 min för att checka in på parkeringen + 20 min innan bussen avgick. Redan incheckade och igenom säkerhetskontrollen 03:50 pga att vi reste med första flyget för dagen. Så vi var lite för tidiga. Inget Homerun vid vår gate 15. Bara WLAN från LFV i samarbete med Boingo och iPass. Flög Novair Airbus A321-200 där mina knän tog emot stolen framför. Se upp med Novair då det gäller övervikt. Några fick betala 50:-/kg för sin övervikt. Man får bara ha 20 kg inkl handbagage.
Planet gick 05:30. Landade 09:15 (10:15 lokal tid). Bussen till Rethymnon gick 11:00 (lokal tid). Framme 12:15.

Vi tog en promenad runt centrum och hamnen. Hamnarna i Chania och Kos är större och finare. Svårt med parkeringsplatser för bilar så de står överallt. Ingen stannar vid övergångställen eller för stoppskyltar.
18 grader ute. Kallt i blåsten, skönt i solen. La oss 21 pga den långa dagen.


Lunch


Poolen


Middag


 

April 16 Torsdag
Gick på Apollos info ("inspirationsmöte") där två trevliga killar informerade. Kreta har t ex tre klimatzoner, Medelhavsklimat i norr och tropiskt klimat i söder med fyra grader varmare temperatur. Sverigeklimat i bergen.
Nu firar man påsken som är en stor högtid. I morgon långfredagen ska tydligen vara intressantast. Vi får se.

Gick på torsdagsmarknaden vid hamnen på fm. Köpte en liten skinnväska till kameran (5:-) och några plånböcker (3-4:-). Hittade ett internetcafé. Chattade med Eva. De tog inte betalt pga att jag använde min egen dator. Just!.
Slappade 45 min vid poolen efter lunch. Badade, + 22 grader i vattnet. Gick runt i hamnen sedan.


Marknaden


Marknaden


Köper skinnväskor mm


Skål


Letar WLAN


Fortsätter leta WLAN


Hittat WLAN på internetcafé


+ 22 grader i poolen


Gun vid poolen

April 17 Fredag (Långfredag på Kreta)
På fm gick vi till gamla stan och kollade runt i många kyrkor, mkt folk på stan och i kyrkorna redan så här tidigt. Inte mkt turister.
21 grader i havet så kanske ett dopp snart.
På kvällen tittade vi på en religiös procession som gick mellan två kyrkor.


Stranden


Sommarblommor


Temperaturmätning + 21 grader


Gott men onyttigt


Gott och nyttigt


Huvudobjektet för processionen

April 18 Lördag
Gick utmed stranden österut på fm. Öde strand och massor av tomma små hotell. 18 grader i skuggan, ingen blåst och sol. Skönt!
Passerade Intercity som verkar ha låga biluthyrningspriser (från 25 Euro/dag). En moppe på 50 CC verkar man kunna få för 12 Euro/dag såg vi på ett annat ställe. Biluthyrningspriserna ligger annars på drygt 40 Euro/dag. Arkadi tar 30 Euro/dag och ligger nära vårt hotell.

Kl 24:05 vaknade Gun av att det luktade rök. Det var folk på hemväg från kyrkan med tända ljus i händerna. Sedan satte påsksmällarna igång.


Fina fisken


Hotell Bio


 

April 19 Söndag
Gick en sväng på stan på fm. Tomt och öde. Stötte i alla fall på en religiös procession i gamla stan på väg till en kyrka.
Kl 12 mingel med Ouzo och Raki vid poolen. Sedan var det grillade lammet mm klart som placerades i en mycket fin buffé. Under tiden underhölls vi med folkmusik och dans, även magdans. Hovmästaren var en hejare både på sång och dans och hade en "Pit Stop" som man inte fick passera utan att tömma ett glas Ouzu eller Raki. Mycket bra stämning!
Vi lade oss kl 18 urtrötta av allt festande. Vaknade kl 02 och åt den middag (kallskuret) man ställt in i vårt kylskåp. Sparade dock vinet till en annan dag.


Procession


Grillning


Påskmiddagen

April 20 Måndag
Helgdag och vi tog det lugnt. Vädret perfekt. Fortfarande +18-21 i skuggan. Bra för promenader. Solen steker.

April 21 Tisdag
Hyrde en bil, Hyundai Atos, hos Arkadi. Åkte söderut över bergen. Passerade Potamon dammen och små bergsbyar, Apostoli, Meronas, Vrises, Chordaki, mf. 8 mil till Agias Galini tog 3,5 timmar. Vi märkte temperaturskillnaden. Det var nog +25 grader. Tog "motorvägen" tillbaka. Lämnade bilen redan 17:30. Åkt 16 mil/13 l.


På väg över bergen


Agia Galini


Lunch. Ag. Galini stranden i bakgrunden

April 22 Onsdag
Björn förkyld så vi tog bara en morgon promenad in till gamla stan. Efter lunchen vilade Björn på rummet och jag vid poolen.
Sång och dans i baren på kvällen men vi la oss tidigt.


Fortet i bakgrunden


Rethymnons hamn i bakgrunden

April 23 Torsdag
Gick en sväng på marknaden på fm. Köpte en liten kameraväska i läder för 4 Euro. Kallare,19 grader och en del moln. Eftermiddagen mulen, lite regn och kallt trots 20 grader. Vilken skillnad när solen är borta. Gick bara en sväng i gamla stan på em.

April 24 Fredag
Helmulet och bara 17 grader på morgonen men solen kom snart fram igen.
Åkte buss österut till Platanes på em. Det verkar inte finnas mycket att göra där. Gick en bit på den ödsliga stranden.


Regntunga skyar


Rimondibrunnen

April 25 Lördag
15 grader på morgonen men klarblå himmel så temperaturen steg snart. Vi gick till marknaden nära bussstn men det var i stort samma marknad som i torsdags. Låg en stund på stranden, 20 grader så badet fick anstå. Däremot var det 23 grader i poolen så där blev det ett dopp. Karaoke på kvällen men dåligt med sångare. Gick snart upp för att packa. Hinner inte med några foton nu.

April 26 Söndag
Hemresedag. Sol och fint. Gick en sväng. Tittade på fiskarna när de sålde sin fisk och ett bröllop.
Avresa från hotellet kl 19:15 till Heraklion. Det tog 1 tim 15 min. Sedan fick vi stå i en timma (!) för att checka in, halva tiden på trottoaren. Planet gick 23:30. La oss 04:30.
email: