Chania, Kreta, 29 april - 7 Maj 2011

Fotona tagna med Casio EX-HX10 eller Canon IXUS 800IS.

Se några bilder här.   En video finns här:  http://www.youtube.com/watch?v=Qy4LIE2FXus

Eurokursen var detta år nere i 9,3 på X-Change. Vädret i Chrissi Akti med prognos. Wunderground.com är ännu en vädersajt. Bland Grekiska webkameror finns en webkamera i Old HarbourSolfaktor.se med info, väder, karta och foton.
Hade bara med oss EePCn och Ipoden denna gång.

Vi hittade en billig sistaminuten resa med Airtours som vi köpte 18:30 för avresa 06:25 på morgonen. Reste med SAS. Planet var inte fullt så vi hade tre säten var. Airtours hade en mycket kompetent guide, Linda.

Hotellet
Bor på  Golden Sands i Chrissi Akti c:a 3 km från Chania. Bra tyst tvårumslägenhet med morgonsol till klockan 12. Bra badrum med  duschpelare. Ingen mikrovägsugn eller ugn. Gratis öppet WLAN lite sporadisk förbindelse men fick koden till ett slutet. Det var få gäster på hotellet och även på de närbelägna hotellen. +21-22 grader i poolen. Hotellet har ett snabbköp. Man kan dricka kranvattnet.

Allmänt
Marknad lördagar till kl 13 så den missar vi denna gång. Vädret hade varit dåligt tills vi kom, nu sol, +21 till 23 grader. Från hotellet är det c:a 10 min promenad till två stormarknader (Lidl och In.Ka). Hemma har det vackra vädret övergått till vinter med t.o.m. snö. Det verkar vara varannan veckas väder både hemma och här. Våren är osäker.

Från Chania, buss nr 21, mot Kalamaki. Buss 15 går samma väg mot Daratso. Förköpspriset har gått upp till 1,10.
Saluhallen är öppen mån-lör 9-14, tis, tors, fre 18-21. Dyra turistpriser.
Gick runt i Old Harbour och letade öppna nätverk. Hittade inga detta år. Kan bero på att nya routrar är låsta som default eller att man blivit försiktigare.

Övrigt
Det blir inte många tröttsamma detaljer denna gång. Tog det ganska lugnt på lördagen och söndag fm. På söndag em gick vi in till Chania och runt i stan några timmar. Åt i stan och gick hem sedan. +19 hela natten, +24 på måndagen. På tisdag morgon kl 5 var temperaturen +21 grader så svårt att sova. Öppnar man balkongdörren smiter någon mygga in. Det får man ta. Men tittar man på vädersajten ovan står det +16 grader.
Tisdag: Tog en naturpromenad runt udden på fm. Köpte jordgubbar (2,50/kg) mm på hemvägen. Mätte havstemperaturen. Den hade gått upp till +21 grader. +23,5 i poolen. Nu kl 15 är det +26. Ska vara +29 enligt en vädersajt. Snöblask hemma. Gick in till stan i värmen vid 16-tiden och tog bussen hem. Hyrde bil för resten av tiden. +24 kl 22:15, Puh! Det beror på sydliga vindar från Sahara över Libyen.
Onsdag: Åkte till sydöstliga ändan till Elafonissi som anses vara det vackraste stranden på Kreta. Kurviga vägar över bergen. Vi stannade till vid droppstensgrottan Agia Sofia (alt. länk) vid Topolia-ravinen
Torsdag: Åkte in till marknaden vid fiskehamnen som enl. guiden inte skulle vara öppen idag. Men det var den. Jag fick inte ut några pengar på Skandiabankens Visakort i bankomaten. Jag hade glömt att låsa upp det för Grekland före avresan. Det är normalt låst av säkerhetsskäl.
Åkte till insjön Agia på em och snackade med gässen. Badade sedan i poolen på hotellet, +23 grader men bara 21 i luften. Satt på balkongen och tittade på hotellets grekiska afton på kvällen.
Fredag: mulet, blåsigt, 19 grader på morgonen. Vi åkte över Souda (örlogsbas och färjeterminal) ut på halvön norr om flygplatsen. Besökte Agia Triada-klostret och badorten Stavros (där filmen Zorba spelades in) på Akrotirihalvön.
Åt på Andreas restaurang före avresan kl 20.
Planet kom iväg c:a 25 min tidigare än planerat men med motvind så piloten tog vägen över Ukraina hem för att slippa den. Landade vid 1 -tiden och var hemma vid 2-tiden, snabbt.

email: