Chania, Kreta, oktober 2008

Reste med Apollo. Alla foton klickbara till 900*675 bildpunkter. Inga bilder är behandlade. Eurokursen 10,20 på X-Change.
Vädret i Chrissi Akti med prognos.

Okt 17 Fredag
Åkte hemifrån 04:15. 30 min till Benstockens parkering. Ville testa en annan parkering denna gång. 20 min för att checka in på parkeringen + 10 min innan bussen avgick. Pga nästan obefintlig kö vid incheckningen (pga vi reste med SAS?) var vi incheckade 05:30. 15 min för säkerhetskontrollen. Planets avgångstid 07:05 så det blev en dryg timmes väntetid. Landade 11:05 SNT enligt "tidtabell". På väg till hotellet 11:45. Framme på hotell Stellina Royal, 4 "Apollostjärnor", rum 315, 3-4 km väst Chania i Chrissi Akti 1-2 km före Agia Apostoli. +24-25 grader, sol. Internetaccess fanns men trasig linje. Annars 3 euro/30 min. Dyrt. WLAN fanns men WEP koden visste man inget om (står under routern). Detta reparerades inte under vår tid på hotellet. Hur kan ett hotell klara sig utan Internet-access?

Stort nybyggt hotellområde med tre pooler, tyst gratis luftkonditionering, restaurang och svensk receptionist. 100-200 m till sandstrand. Vi hade markterrass. Många barnfamiljer. Svenskar, norrmän och danskar på hotellet. Städning och bäddning varje dag. Rummet saknade mikrovågsugn, vattenkokare (men vi egen 0;5 liters) och handukshängare (lustigt!). En låst skjutdörr mot poolen kunde öppnas om man tog i lite. Påtalade det och det lagades snabbt. Man bör alltså testa skjutdörrarna! Sedan småsaker som flera trasiga lampor och batterierna slut i fjärrkontrollen till TVn.

Utforskade omgivningarna på em. Tyst förort, nja knappast ort, med en del hotell och två små snabbköp. Alldeles i närheten låg hotellen Triton (trevlig personal), Anais och Golden Sand. Dåligt med restauranger och affärer. Det fanns en campingplats c:a 1 km från hotellet med restaurang och några enkla stugor och faktiskt några gäster. Se forumen på www.kalimera.nu för mera info.
Åt på hotellet och gick och la oss tidigt. Urtrötta.


Stranden nedanför hotellet


Frukost på terrassen


Björn i köket


Björn framför terrassen

Okt 18 Lördag
Mätte temperaturen i alla poolerna och i havet. Den var 20-21 grader. Det är bläckfisksäsong så vi såg en snorklande man fånga en och sedan slå den mör mot stenarna  Badade en gång i poolen. 20 grader är min minimitemp. för bad.
På eftermiddagen blev vi lite rastlösa i förorten. Tog då bussen, nr 21/0.90 Euro/restid 10 min, till Chania stad för att känna lite asfalt under fötterna. Ganska stor livfull stad. Turistfällan är gamla hamnen med omgivande mysiga gamla kvarter. Många övernattningsställen t ex Hotell Morfeas (låter nästan som Morfar) för 45 Euro/natt. En gammal gumma ville ha 20 Euro för ett dubbelrum för två. Något att tänka på för framtiden kanske om man gillar att bo i en stad utan pooler och bad. Hem igen 18:40.
Provade två halvflaskor billigt vitt torrt vin. Det ena blev Retsina (1.25) av misstag. Det andra, "Clos de Creta" (1.29) gick att dricka men har smakat bättre. Kom inte ihåg vad det goda vita vinet vi drack på Samos hette men det kanske var lokalt. Det gäller alltså att skiva upp det man vill komma ihåg.


Här bodde vi inte


Björn letar öppna WLAN

Okt 19 Söndag
Inte mycket att säga. Fint väder. Gick en ordentlig sväng runt udden utanför badviken.


Gun vid stranden nedanför hotellet


Mot Agri Apostali

Okt 20 Måndag
Mulet +20 grader på morgonen. Tog bussen till stan på fm. Temperaturen steg snart och solen kom fram. Gick runt i sex timmar. Givetvis mest runt gamla hamnen. En kul grej i hamnen var en man som kastade brödsmulor i vattnet och tog upp en stor fisk med håv. Han bar in den till restaurangen bredvid.
Bar på min bärbara dator (i 6 timmar) och var inne på ett internetkafé (2 Euro/tim) för att skicka en mailhälsning från Kreta. Startade Skype och då ringde Rolf. Mycket bra talkvalitet men störig omgivning. Rolf mailade senare om en länk till en webkamera i Old Harbour.
Väl hemma på hotellet kom ett SMS från Eva i Thailand "nu är jag magsjuk, diarré och kräks". Inte roligt. Bara 19 grader kl 23.


Fisk fångad med håv i hamnen


Meze (med olika grekiska rätter)


Konstig fisk i saluhallen

Okt 21 Tisdag
22 grader, mulet. Eva mådde bättre. Vi gick västerut förbi flera badstränder. Var borta i tre timmar. Träffade vår hundbekant från kvällen före. Han verkar ha ett stort revir. Gick in på Lidl på hemvägen. + 27 grader när vi kom tillbaka.
På kvällen gick jag en sväng med datorn för att kolla efter öppna WLAN. Hittade två st. Bökigt att sitta i mörkret på gatan och svårt att hitta bästa position. Man borde ha en lös "WLAN mottagare" med S-meter. Tror att jag sett en sådan i någon tidning. Gå runt med dator påslagen kan gå illa om man snubblar. För några år sedan hade jag en handdator med pgm-et Netstumbler. Inte så dåligt. Eller en mobiltelefon med WLAN och lämpligt pgm kanske bra.
Avslutade kvällen som vanligt med att se en film på datorn.


Agri Apostoli i bakgrunden


Objuden gäst

Okt 22 Onsdag
Åkte in till Chania på em. och vidare till Souda (6 km österut med buss, 1:30). Helt bortkastad resa. Ingenting att se annat än en stor färja. Tillbaka till Chania. Åt i gamla hamnen. De bjöd på Raki och glass efter maten. Smakar finkel som hemkört tycker jag. På hotellet bjuder de på Ouzo efter maten. Smakade på hemkörd Raki gjord på honung (4 euro/l) men avstod från att köpa. Hemma 18. Gick till hotell Triton 21:30 som hade grekisk afton och fick lära oss de sex stegen till Zorba musiken. Fotodokumentation saknas. Personlig video finns.
17 grader kl 22:30.


Chania Old Harbour


Mot Chania


Smakar ett glas Raki efter maten

Okt 23 Torsdag
20 grader, mulet, blåst (men +3 i Sthlm). Ekonomiska krisen förvärras. Talade med Kurt och Gunnar med video på Skype via öppna WLAN-et på gatan bredvid. Solen kom tillbaka 12:30. Lugn dag f.ö. Bara 17 grader kl 21 så dags att resa hem.


Inloggad via ett öppet WLAN

 
 
Okt 24 Fredag
Hemresedag. Vaknade till kl 4. Då var det bara 15 grader. 18 grader och sol kl 9.  20 grader i poolen. Tog bussen till stan. Utanför saluhallen spelade en rysk militärorkester från ett flottbesök. Stor repertoar och mycket proffsiga. En höjdare! Åt i hamnen innan vi åkte tillbaka Avresa från hotellet kl 20:15. Incheckade 21:15. Planets avg.tid 23:00. 1 timmes försening. Hemma i bostaden 04:30.

 

Utsikt över Chania

Taxfreepriser Chania: Marlboro 30:-, 1 l Drambuie 25:10, 1 l Tia Maria 18:10, 1 l Kahlua 16:60, 1 l Smirnoff 14:30, 1 l Absolut 100 20:40
email: